Uncategorized

Kunstig intelligens

Kort fortalt er kunstig intelligens representert av maskiner og teorier innen datavitenskap som omhandler maskiners evne til å lære og gjennomføre intellektuelle oppgaver som tidligere krevde menneskelig intelligens. Når man snakker om kunstig intelligens ser mange for seg roboter som beveger og oppfører seg som mennesker. Men det er mye enklere enn det, og det har faktisk vært i hverdagen din i mange år allerede, takket være avanserte algoritmer, som kjøres på stadig kraftigere hardware Dette kan for eksempel være en chatbot på facebook, spamfilter i e-posten din, selvkjørende eller selvparkerende biler, Smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner (autokorrekt, stemmestyring, osv). Kunstig intelligens har og er en del av din hverdag, selv om man kanskje ikke tenker over det. Jeg har lagt til en liste nedenfor over noen bruksområder for AI.

Kunstig intelligens utmerker seg for oppgaver som krever kognitive egenskaper, bildegjenkjenning, visuell persepsjon, talegjenkjennelse, beslutningstaking, oversettelser og læring etc. Drivere innen AI de siste tiårene er big data, internett og nettskyen, økt datakraft ved hjelp av kraftigere prosessorer, samt nye algoritmer innen maskinlæring – som er viktige byggesteiner i prosessen med å bygge kunstig intelligens. De fleste systemene i dag som markedsfører seg som kunstig intelligens er svak AI, Eksempler på dette er IBM Watson, Amelia og microsoft cognitive

Kunstig intelligens er til for å gjøre virkeligheten til dens brukere enklere, men ikke alle deler dette perspektivet. løpet av de siste årene har det vært mye spekulasjoner og debatter knyttet til kunstig intelligens, og mange er redde for at dette skal ta over jobbmarkedene. En rapport utført av PWC viser til at over ti millioner briter innen produksjon, transport og detaljisthandel kan miste jobbene sine innen 2030. Personlig mener jeg at det både er fordeler og ulemper ved kunstig intelligens, fordelene er at det kan forenkle menneskers arbeidsoppgaver hvis det blir brukt på riktig måte. Ulempene er at mange jobber allerede er automatisert bort, og sannsynligvis vil det bli flere.

Kilder: